VALÓS TÖRTÉNET

 

A rákbetegséget többféleképpen lehet megélni. A környezet is többféleképpen reagálhat a rákbeteg emberre. A rákbetegséget túl lehet élni.

 

Én azok közé a szerencsés túlélők közé tartozom, aki kétszeres rákbetegség után tünetmentes és egészséges.  Sokszor lehet hallani arról, hogy a rákbetegek nem panaszkodnak fájdalomról, és amikor már felbukkan a fájdalom, a páciens menthetetlen. Ezzel nem értek egyet, mert nálam mindez úgy kezdődött 23 éve, hogy megéreztem egy csomót a bal oldali mellemben. Körültekintő kivizsgálás után a diagnózis rosszindulatú mellrák volt. A betegségem diagnosztizálásakor szembesültem azzal a ténnyel, hogy ha nem tudnak meggyógyítani, a halállal kell majd szembenéznem. Először műtétre került sor, mely során sikeresen eltávolították a daganatot. Már megnyugodva készülődtem haza a kórházból, amikor megállítottak,- újabb műtétre kell sort keríteni- egy hét múlva, mert a kiműtött szövetek alapján beigazolódott a rosszindulatú daganat. A második műtét után számos hónalj nyirokcsomóval lettem szegényebb. Rettegés vett úrrá rajtam, amikor az orvosom kijelentette, hogy mindezek után jelentkezzek az Onkológiai Intézetben a Sugárterápiás osztályon.  Az Onkológiai Intézetben akkor még sohasem jártam; az egy különálló, távoli világnak tűnt akkor, féltem az ismeretlentől. A sugárkezelést jól viseltem, és nem tapasztaltam magamon a kellemetlen mellékhatásokat.  Szűkebb és tágabb családom, férjemet és gyermekeimet is megrázta a betegségem, de szeretettel és támogatóan viszonyultak hozzám. Akkor már idős és ápolásra szoruló édesanyám összetette kezeit és azt kérdezte tőlem, hogy miért pont velem történik mindez?

 

A felépülésem után a kontroll vizsgálatokra hosszú éveken keresztül szorgalmasan jártam, amikor egyszer csak a mammográfia vizsgálat kimutatott egy elváltozást ugyanannál a mellemnél, ahol korábban műtöttek.  Érdekes módon a második betegség nem viselt meg annyira, mint első alkalommal. Biztos voltam benne, hogy meg fogok gyógyulni. Ez alkalommal is a család nagy része, és a közeli-távoli ismerősök is mellettem álltak, érdeklődtek és aggódtak értem. Ugyanakkor nehéz időszakot éltem át akkoriban. A betegség kiújulása előtt a férjemet egy éven belül temettem el. Néhány családtagjaimmal régi keletű súlyos konfliktusaim rontották lelkiállapotomat. Egyáltalán nem voltunk beszélő viszonyban, ezért eltitkoltam előlük a betegségemet.

 

A betegség ismét rosszindulatúnak bizonyult. Az orvosok azonnali műtétet javasoltak. Kérleltem az orvosokat, hogy ismételt sugárterápia alá vessenek, és kerüljük el a műtétet.  Az orvosok hajthatatlanul eltekintettek a sugárterápiáról. Azzal indokolták, hogy aki már egyszer kapott sugárkezelést, annak egy második sorozat jóvátehetetlen sejtkárosodást okozhat az egészséges sejtekben, szövetekben.  A szervezet nem felejt. Beletörődően beleegyeztem a műtétbe. Sajnos a beteg mellet elveszítettem. Erős szervezetem azonban gyorsan felépült, kiegészítő terápiától ezúttal megkíméltek.

 

 

 

Valós történet

Orvosok születésemtől halálomig

FÖOLDAL

 

Apám története

TÖRTÉNETEK

Betegségem története

Életem legnagyobb tapasztalata

Sorscsapás, megküzdés vagy megadás

Apu

Anyu

Én vagyok az erősebb!

Élni szép

VÁLASZUNK A TÖRTÉNETRE

Küldje el véleményét, hozzászólását!

Űrlap küldése...

A kiszolgáló hibát észlelt.

Az űrlap megérkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK:

Mindenkinek ennyi lelki erőt és kitartást kívánok!

Sebestyén

Én a családom miatt nem adtam fel, és csak ezt tudom javasolni mindenkinek!

Ngagyon szeretem ezeket a történeteket!!!!

Erzsébet

Most találtam rá erre az oldalra, várom a további történeteket. Re,élem lesz aki még ír!

Róbert