ANYU

 

Na végre!...Az utolsó ruhadarab is rákerült, úgy ahogy szereti. Határozott mozdulattal hónaalá nyúlok és talpraállítom. Nem könnyű. Súlyra sem, technikára sem.

- Már olyan goromba vagy, mint azok a nővérek a kórházban – panaszolja. Nem szólok. Érzékelem,  semmi értelme magyarázni, hogy lagymatagul csak ráesni tudnék. És hogy nem a mozdulatom lett goromba, hanem az ő hangulata. Megvárom még megtalálja az egyensúlyát és lassan elindulunk a fürdőszoba felé.

- Jobb lenne már nekem apád mellet… - kezdi a végtelenítettet.

- Lapozzunk, anyu… kérlek...hagyjuk a végére, ahogy a nagyapa szokta volt mondani… – igyekszem elnyomni az ingerültségemet türelmet erőszakoló mosollyal.

Anyu elesettségében, kiszolgáltatottságában cseppet sem könnyű eset. Ahogy nagyanyám sem volt az. (He-he-he… Jó esélyekkel és sem leszek! – vigyorgok önkritikusan... persze az emberlánya azért reménykedik a kivételben, amely erősíti a szabályt, ha máském nem legalább azzal hogy megadatik a hirtelen,  vagy békésen bealvós halál.)

A fürdőszobai műveletek viszonylag flottul mennek. Aztán következik a reggeli, amely pontos koreográfiát követ. Eltérni tőle tilos! Aztán pihenés a nappaliban.

- Kapcsoljátok be a tévét nyugodtan... unalmas nektek itt mellettem – javasolja. Bekapcsoljuk.

- Jaj, nem bírom a meséket!!!…Micsoda butaságok mennek a tévében…

Átkapcsoljuk. A következő csatornán történet megy. Olyan családi forma.

- Nahát, milyen borzasztók ezek a filmek!

Kapcsolunk.

- Amióta apád meghalt, idegesít a zene!

Végre találok egy katolikus misét. Elégedetten felsóhajt és békésen bealszik.

- Tudom, terhetekre vagyok már! Teljesen kicsinállak benneteket! Olyan ideges vagyok! – zendít rá újra és újra miután megébred. Napi többszázszor.

                                                                                            *

Akár szépnek is láthatnám a havas erdőt a házunk mögött. Az Énerdőmet, ahogy önző módon kisajátítottam a kislánykori játékaim helyszínét. Pedig ha jobban belegondolok, dehogyis sajátítottam!  Egy voltam vele! Akkor is az erdőben voltam (az erdő pedig énbennem), amikor épp a szobámban a takaró alatt  gömbölyűre vackoltam magam. Vagy amikor az udvaron terebélyesedő diófán gitároztam.

 

 

Valós történet

Orvosok születésemtől halálomig

FÖOLDAL

 

Apám története

TÖRTÉNETEK

Betegségem története

Életem legnagyobb tapasztalata

Sorscsapás, megküzdés vagy megadás

Apu

Anyu

Én vagyok az erősebb!

Élni szép

2.oldal

Küldje el véleményét, hozzászólását!

Űrlap küldése...

A kiszolgáló hibát észlelt.

Az űrlap megérkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK: